søndag den 25. april 2010

Billeder fra det hårde farmerliv og min fødselsdag ;)

Og her har vi beviset på, at det faktisk kan være hårdt at være farmer. :D


Ude og spise på min fødselsdag.

Nye sokker, hue og halstørklæde af possum, et dyr alle forsøger at slå ihjel og køre over. Men altså, det er dejlig blødt - og varmt her til efteråret.


Kagemand :D

Første fødselsdagskage fra en kreativ Annie ;)


Morgenen, med danske flag i håret og pakker. :D

Så er der ikke lang tid tilbage

Så er der kun en fem dages arbejde tilbage her på farmen. Det er en ret mærkelig tanke. Kan stadig huske da jeg sad hjemme i Danmark for et halvt års tid siden og tænkte, at et halvt år med at malke køer og være farmer ville være laaaang tid, men her er jeg så, i den sidste uge. Min tid i New Zealand er dog ikke slut endnu, men det jeg kom herned for, er ved at være forbi.
Men hvis jeg nu kigger lidt tilbage i stedet for. Så må jeg nok sige, at jeg er ved at være ret god til at fodre kalve. :) De er stadig vildt søde, og vi mangler stadig en 20 stykker, som gerne skulle komme inden for de næste par uger, så jeg når nok ikke at se dem alle, men jeg har ind til videre set lidt over 80, så det er jo meget godt.

Det bruger vi stadigvæk meget af vores dag på, de kære kalve. Efter morgenmaden fodrer vi dem, og henter de nye kalve. Og så skal der stadig gives supplering til malkekøerne, selvom vi lige i vores område har været ret heldig med regnen. Så græsset er begyndt at gro bedre, men det er nu stadig ikke optimalt.
Vi har dog ”tørret” / sorteret ca. 100 køer ud, som enten skal føde til foråret (hernede) eller dem der er ret tynde, så de kan komme til nogle andre marker, og kan bruge energien på dem selv, i stedet for at producere mælk. Så skal der heller ikke bruges så meget græs og andet på dem.

Ellers har jeg efterhånden haft min arm inde i en ko et par gange. Jeg var ellers hoppet under dynen en aften, hvorefter Steve kommer og siger, at der lige er 2 køer der har problemer, så ud af sengen, i et par overalls og så ellers ned og hive et par kalve ud. Steve gjorde det ved den første, så jeg kunne stå og kigge, og den anden var så min tur. Det var selvfølgelig den ko, der bestemte sig for at skide hele tiden. Typisk. Så der står jeg med begge arme inde i koen, for at få trukket kalven ud. Grunden til, at den ikke selv kunne, var, at det ene forben på kalven var ret langt nede, så det skulle jeg ned og have fat i. Det tog lidt tid, for det er ikke det jeg har mest erfaring i, men ud kom kalven da. Så gik der også lige en time med det. Og det er hurtigt hvis du spørger Steve, så det er jo meget godt. Men nu ved jeg da hvad det vil sige at være farmer. Det er sørme noget man er hele tiden, og ikke bare fra 8-16. :D

Og til det bedste. Tror vidst nok ikke lige at jeg er teenager mere. :D Haha. Ej, jeg må sige, at jeg havde et super god fødselsdag, selvom den var noget helt andet, end hvis jeg havde været i Danmark. Jeg følte allerede at den startede tirsdag. Der kom Annie og Lisbeth, og allerede der stod der kage på programmet. :D
Da jeg var færdig med at malke og fodre kalve, som Annie også lige forsøgte sig med. Hun fik selvfølgelig de kalve der ikke ville drikke. Men det gik nu godt. Derefter stod den på spapool. Med cocktails, chips og dip, og under stjernerne, jeg tror ikke det bliver meget.
Onsdag morgen havde jeg så fået fri, så vi startede med, at spise morgenmad med Rhonda, Steve og Richard. Og der stod den på gaver :D
Derefter tog Annie, Lisbeth og jeg til Whangerei for at få kigget lidt i butikker og købt det vi nu (for det meste) manglede. Og så fik vi os en god frokost.
Tilbage på farmen, blev der så sunget rigtig flot fødselsdagssang fra de to, og så var der dømt kagemand. :)
Om aftenen var vi ude og spise alle 5. Så det var bare en super god dag.
Torsdag skulle jeg så arbejde igen. Annie var med rundt, og hjalp lidt til. Og efter frokost, blev det lige til et kort spa, inden de kørte sydpå igen, og jeg kunne malke køerne. Et par rigtig gode dage.
Fredag skete der bare det sædvanlige. Og så skulle vi have noget ”chip” – store flager savsmuld, eller hvad man kalder det – gravet ud, så det er klar, når der kommer kalve næste gang.

Nu er det så weekend, og der er det bare malkning, kalve og fodring af ensilage og palmkernel. Og så bliver køerne der er ved at føde jo tjekket, men de sidste par dage har de været på en mark vi kører forbi hele tiden, så det er nemt nok :)

Så nu vil jeg bare nyde de sidste dage jeg har tilbage på farmen, inden jeg skal sige farvel. Nyde alle mine dyr – køer, kalve, hunde og katte. :)

Kan I have det godt derhjemme i foråret!
Hyg jer
- Gitte :)

søndag den 11. april 2010

Billeder af køer, kalve, hunde og lidt fra påsken



Udsigten under Cathederal Cove.


Vi har begravet vores fødder i Hot Water Beach :)



Hygge på stranden ;)




Vi var ikke de eneste der fik idéen om atbegrave os i det varme vand.




Cathederal Cove.


Jep, hullet i stenen/bjerget igen.



Tilbage på farmen. Det er de båse hvor der er 5 kalve i hver.



Hvis den ikke er sød - og fuld af mælkeskæg - så ved jeg ikke hvad den er :D



Sådan holder man 4 kalve beskæftiget, mens den sidste drikker færdig. :D


Sådan ser det så ud, når der drikkes af de "ting" vi har :) De her kalve blev født sidst i marts, og er nu kommet udenfor.


Bambi, 1 dag gammel, og ret store ører. :P




Og sådan ser en hel nyfødt kalv ud, dette er den vi trak ud.



Digger :D



En kalv der ikke mente den skulle fanges, og de kan faktisk godt løbe hurtigt, selvom det ser ud til, at de ikke kan kan finde ud af, at bruge benene endnu.



Pep og Dot på biken. :)




En mor med sin nyfødte kalv.






Som ekstra lækker detalje, kan jeg fortælle, at køerne spiser alt hvad der ellers kommer med ud med kalven, som her: moderkagen :D


Tilbage på farmen med masser af kalve og påskeægsjagt

Davs davs :D

Det var helt rart at komme tilbage på farmen igen, og komme ind i de normale rammer. Efter en rigtig god sydøstur, så er det godt at komme tilbage, hvor der ikke er helt så meget knald på hele tiden.
Dagene går stadig hurtigt synes jeg, og nu er der under en måned til jeg stopper med at arbejde, kan slet ikke forstå, at jeg har været her snart i 6 måneder. Puha da.

Da jeg kom hjem var det ved at være tid til, at de første køer skulle til at føde. Det havde jeg glædet mig til. En hel masse søde små kalve. De første par dage gik det stille og roligt, og der kom 1-2 kalve af gangen. Jeg var så væk i 4 dage i påsken, og da jeg kom hjem igen, var der bare blevet spyttet nogle kalve ud, nu er så oppe på omkring 35-40 kalve, og de sidste par dage har vi skulle hente 8 den ene dag og 5 den anden, så der er gang i den. :) Men det er nu meget sjovt. Vi tjekker gruppen med meget gravide køer flere gange om dagen, for lige at se, om der skulle være nogen med problemer som fx at det kun er hovedet der hænger ud.

Hver morgen efter morgenmaden kører vi så op med en trailer på marken, for at hente de kalve der er blevet født dagen før. Og så følger ”mødrene” med, så vi kan få den ind på en anden mark. De skal nemlig malkes separat om aftenen, da vi skal bruge mælken til de nye kalve når vi fodrer dem. Så det går der lige lidt tid med, for det er ikke altid at køerne er så interesseret i deres kalve, så vi kan nogen gange jagte dem ud af marken, og det kræver lidt løb i et par gummistøvler, og det har aldrig været min favoritsport. ;)
Ellers går dagene med at give lidt ekstra foder til de andre køer, da det her, som alle andre steder i New Zealand er ret tørt, så de får ensilage og palmkernel, som kommer fra et palmetræ.
Vi får dog lidt regn engang imellem, så det er meget godt. Vi har stadigvæk lidt græs, og vi behøver ikke at stoppe helt med at malke, som de gør nogle steder i landet.

Når vi så fodrer kalvene, så tager vi noget mælk med op fra malkningen, det fra de nye ”mødre” og så har vi en masse båse inde i en stald med plads til 5 kalve i hver, og så har vi to "drikke-fodre-ting" de kan drikke af, med 5 ”patter” på. (Og som I kan høre, er det meget svært at forklare på dansk det her, men jeg forsøger). De ældste er ret gode, og drikker hurtigt, men hver gang vi får nogle nye ind, så er det langt fra alle der gider at drikke. Så skal man stå og holde dem mellem benene og holde deres mund på ”patten”, hvilket godt kan mærkes i lårmusklerne når man har nogle stykker et par gange om dagen. Men det er jo kun træning til en skiferie. :P

Ellers fik jeg inden påske kørt lidt traktor, da nogle af markerne skulle gøres klar til at vi kan så nyt græs på dem, så det er jo meget sjovt, så det er jeg ved at have nogenlunde styr på nu, hvis jeg selv skal sige det. :D
Inden påske fik vi også malet et andet hus der er på farmen. Ved ikke om jeg har nævnt det før, men de har et andet hus på farmen, hvor der er en mand der bor, han arbejder så på farmen til gengæld, og han laver alt med hegn, så det er jo meget godt. Men hans hus trængte lige lidt at blive frisket lidt op udenpå, så Rhonda og jeg brugte nogle dage der med at slibe lidt ned nogen steder og så få noget maling på. Lidt afveksling til det normale, så det er jo kun dejligt.

Min påske startede allerede torsdag morgen, hvor vi efter morgenmaden skulle lede efter påskeæg. Aftenen før havde Rhonda og Steve gemt påskeæg i stuen og lidt i køkkenet. Toby, Rosie, Rhonda, Steve og jeg skulle så rende rundt og finde de påskeæg der havde vores navn på. Og lige som jeg tror, at jeg er vildt god, så finder jeg selvfølgelig kun påskeæg med de andres navn på, altså! Men nå, vi fik fundet alle vores påskeæg efter et stykke tid – og med lidt hjælp af ”tampen brænder” til sidst. Sjovt var det i hvert fald, det er en meget bedre måde, end at man skal til at klippe gækkebreve, for her er der ingen risiko for, at man mister påskeæg. :D Og vi fandt sågar et, der ikke var blevet fundet sidste år. Og så var der bare tid til at guffe inden arbejdet kaldte. En ny ting jeg bliver nødt til at gøre når jeg kommer hjem til Danmark. :)

De 4 dage jeg havde fri i påsken, blev helt sikkert brugt fornuftigt. Jeg kørte ned til Annie torsdag aften, og kunne så være der til mandag. Fredag var vi ude på picnic med hendes familie og deres børn på hesteryg, det var super sjovt, og helt skønt at komme ud og ride igen, det er jo ved at være lang tid siden efterhånden. Senere fredag mødtes vi med nogle andre trainees i Matamata, og vi kørte derefter ud til Annie, hvor der var fest op aftenen. Jeg tror vi var en 15-20 stykker så det var super hyggeligt. Det var jo sidste gang at alle os kunne feste hernede, da nogle af dem tager hjem i løbet af den næste uge. Så der var fuldt hus, da alle folk jo skulle sove der.
Lørdag, da vi havde fået ryddet op og folk var taget hjem, kørte Lisbeth, Annie, Rasmus og jeg til Coromandel området. Vi ville op til Hot Water Beach. Vi kørte derop af lørdag og overnattede i en lille by tæt på. Søndag kørte vi først til Cathederal Cove (som er en bugt, hvor der også er et stort hul i en sten – se billedet) og derefter til Hot Water Beach. Når man rammer rigtigt mht. tidevand, så kan man grave et hul i sandet på Hot Water Beach, og det bliver så fyldt op med virkelig varmt vand. Jeg tror dog ikke vi havde så meget tålmodighed som vi burde have haft, men alle de andre der var på stranden sagde også, at det ikke var så varmt som det kunne være endnu. Men vi fik gravet vores fødder ned, og kunne godt mærke at det var varmere, dog ikke så varmt, at vi ikke kunne holde ud at stå der. Men effekten fik vi da. Søndag brugte vi sammen med Dennis og Lisa, så det var super hyggeligt. Rasmus nød vidst også at Dennis kom :D
Efter vores Coromandel-eventyr kørte vi til Matamata, bestilte noget pizza og kørte hjem til Annie og hyggede med en film. Mandag var det så store rejsedag, og vi kørte alle hver til sit, efter en kanon god weekend.

Ellers går det bare godt på farmen. De fleste køer har kunnet føde uden problemer, der har dog været en vi har måttet hjælpe, da kalven lå tvistet inde i maven. Så både Richard, Steve og jeg var lige inde og mærke, jeg skulle bare mærke fødderne og næsen, så endnu en gang fik jeg æren af at have hele armen inde i en ko, og denne gang er der billeder af det, så det bliver jo ikke bedre. Men det skåner jeg jer for her på bloggen :D Men det sker ved, at vi binder nogle reb om forbenene på kalven, mens den er inde i maven, og så kan vi langsomt trække den ud mens koen presser. Jeg har selvfølgelig det hele på film, for dem der skulle være interesseret. Så kan jeg også huske hvordan det foregår, for hvis vi får problemer igen, så er det min tur til at trække den ud.
Men vejret er stadig fint. Det er dog koldere om morgenen og aftenen, men midt på dagen er det dejligt.
Så det hele kører bare. Håber også at I nyder lidt af forårsvarmen som forhåbentlig er på vej :)

Hyg jer
- Gitte. :)